Jesteś tutaj

Klauzula informacyjna dla osób kontaktujących się z Inspektorem ochrony danych

Klauzula informacyjna dla osób kontaktujących się z Inspektorem ochrony danych

Administrator danych
Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakimi sposobami, jest Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Gdańsku, Targ Rakowy 5/6, 80-806 Gdańsk, email: wbp@wbpg.org.pl.
 
Inspektor ochrony danych
We wszystkich sprawach dotyczących ochrony danych osobowych, macie Państwo prawo kontaktować się z naszym Inspektorem ochrony danych na adres mailowy: iod@wbpg.org.pl.
 
Cel przetwarzania
Celem przetwarzania Państwa danych osobowych jest nawiązanie kontaktu z Inspektorem ochrony danych.
 
Podstawa przetwarzania danych
Państwa dane osobowe przetwarzamy na podstawie art. 6, ust. 1, lit a) RODO, czyli Państwa zgody, wyrażonej przez świadome przekazanie nam tych danych. Podanie tych danych jest dobrowolne, ale konieczne celu nawiązania kontaktu z Inspektorem ochrony danych.
 
Okres przechowywania danych
Państwa dane osobowe będą przechowywane do czasu wycofania się zgody w celu kontaktu z IOD oraz przez 1 rok licząc od dnia odwołania zgody, w celach archiwalnych lub zabezpieczenia ewentualnych roszczeń.
 
Odbiorcy danych
Odbiorcami Państwa danych osobowych są podmioty uprawnione do ujawnienia im danych na mocy przepisów prawa. Organy publiczne, które mogą otrzymywać dane osobowe w ramach konkretnego, zgodnego z prawem postępowania, nie są uznawane za odbiorców. Dane osobowe mogą być również powierzone podmiotom, które świadczą usługi dla Administratora.
 
Prawa osób
Macie Państwo prawo żądania: ochrony swoich danych osobowych, dostępu do nich, uzyskania ich kopii, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania oraz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, e-mail: kancelaria@uodo.gov.pl).
Ponadto, macie Państwo prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie. Wycofać się ze zgody można w formie wysłania żądania na nasz adres e-mail lub adres pocztowy. Konsekwencją wycofania się ze zgody będzie brak możliwości przetwarzania przez nas tych danych.