Jesteś tutaj

żywność

"Czy wiesz, co jesz?"

Oryginalny w swojej formie wykład technologa żywności, Krzysztofa Jaworskiego, połączony z pokazem wyrobu sera i jego degustacją.

Uwaga! Liczba miejsc ograniczona. Prosimy o telefoniczne rezerwacje (58 500-00-86).

 

Współorganizatorzy:
- KAPITUŁA KULINARNA GDAŃSKIE SMAKI
- AGENCJA RYNKU ROLNEGO

Data wydarzenia: 
22.05.2015
Udostępnij:
Więcej

Czy apetyt na mięso mamy w genach?

Dawniej na to, by jeść dużo mięsa, mogli sobie pozwolić jedynie bogacze. W XX wieku zaczęto jednak produkować mięso na skalę przemysłową, dzięki czemu stało się ono bardziej dostępne. Dziś większość Europejczyków i Amerykanów stać na to, by jeść je nawet kilka razy dziennie. Ale czy to na pewno dobry pomysł? Bo choć z jednej strony wiadomo, że czerwone mięso dostarcza energii, witamin i składników mineralnych, to z drugiej – eksperci Światowej Fundacji Badań nad Rakiem twierdzą, że im mniej jemy czerwonego mięsa, tym niższe jest ryzyko, że zachorujemy na raka jelita grubego.

Data wydarzenia: 
15.01.2016
Udostępnij:
Więcej

Jak nie marnować żywności?

Program warsztatów:

Część I prelekcja

1. Ile żywności marnuje się w Polsce i na świecie?

2. Jakie są ekologiczne skutki manowania żywności?

3. Jak konsument może ograniczyć marnowanie jedzenia?

Część II warsztaty w formie dyskusji

1. Jaką żywność najczęściej wyrzucasz?

2. Jakie kroki mogę podjąć aby marnować mniej żywności?

3. Od czego zacznę?

Część III podsumowanie

1. Zasada 3P niemarnowania żywności

- Planuj (np. rób zakupy z listą)

- Podziel (np. jadłodzielnie)

Data wydarzenia: 
26.03.2019
Udostępnij:
Więcej
Subskrybuj RSS - żywność