Jesteś tutaj

Wyspiarskie smaki Sycylii - spotkanie z Ewą Cichocką

/
Data wydarzenia: 
17.10.2019
,
Godzina rozpoczęcia: 
18:00

Wyspiarskie smaki Sycylii - spotkanie z Ewą Cichocką

Na którym z targów sycylijskich można usłyszeć arie operowe w wykonaniu sprzedawców ryb? Który z polskich pisarzy po degustacji syrakuzańskiego wina wskoczył do źródła Aretuzy? Jak wygląda proces tłoczenia oliwy, jak upiec kasztany oraz skąd wzięły się w sycylijskiej kuchni pistacje, kuskus i aztecka czekolada. Tego wszystko dowiemy się podczas spotkania z dziennikarką i autorką książek o Sycylii - Ewą Cichocką .

O specyfice i bogactwie kuchni Sycylii, niezwykłej mieszance wpływów dawnych kolonizatorów opowie Ewa Cichocka, autorka książek o Sycylii. Jej kulinarna wędrówka po skrawku pomiędzy Europą a Afryką będzie pretekstem do pokazania historii wyspy i jej związków z Grecją, Hiszpanią, Afryką, a nawet Ameryką Południową.

Słuchacze będą mogli także dowiedzieć się, jak wygląda proces tłoczenia oliwy czy jak upiec kasztany? Dzięki fotografiom poznamy klimaty barwnych i niezmiennych od kilkuset lat targów sycylijskich w Palermo, Trapani, Syrakuzach i Katanii. Będą też ciekawe przepisy i receptury, które będzie można wykorzystać we własnej kuchni.

Kto nie był więc na Sycylii będzie mógł ją posmakować, kto był - ożywić swoje wspomnienia.  

Spotkanie w ramach budżetu Rady Dzielnicy Chełm

Data wydarzenia: 
17.10.2019
Godzina rozpoczęcia: 
18:00
Udostępnij: