Jesteś tutaj

Księgi smaków

Kategoria: 
/
Data wydarzenia: 
19.08.2016

Księgi smaków

"Pryszki na zimno" Weźmi uszy jelenie i gębę, odwarz pięknie, ochędoż i uwarz w occie zasoliwszy, pokraj potem w szatki drobno. Weźmi wina, octu, limonii posiekanej, oliwy, pieprzu, cynamonu, rodzynków drobnych, zamieszaj to wszystko, zalej, a daj na stół.

Wystawa prezentuje książki kucharskie z XIX, XX i XXI wieku pochodzące ze zbiorów Filii Naukowej oraz udostępnione nam przez Czytelników.

Od najdawniejszych czasów przepisy kulinarne były przekazywane z pokolenia na pokolenie przede wszystkim ustnie – dziewczęta pomagające swoim matkom uczyły się od nich sposobów przygotowywania jedzenia. Konieczność zapisywania przepisów powstała prawdopodobnie wraz z pojawieniem się kuchni dworskiej
i zawodowych kucharzy; zapewne jest niewiele młodsza niż samo pismo. Zachowały się zapisane na tabliczkach przepisy z Babilonu, z XVI wieku p.n.e. Opisują przygotowywanie dań z ptactwa dzikiego i domowego.

W Europie pierwsze zbiory przepisów pojawiły się prawdopodobnie pod koniec V wieku p.n.e. Pierwszym z nich była zapewne Sztuka gotowania Mithekosa z Syrakuz. Z II wieku p.n.e. pochodzi traktat o jedzeniu Uczta mędrców Atenajosa, napisany w formie dialogu.

Za pierwszą polską książkę kucharską powszechnie uważa się wydane w 1682 roku Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw pióra Stanisława Czernieckiego. Sam Czerniecki, kuchmistrz Lubomirskich, w skierowanej do księżny Heleny Tekli Lubomirskiej dedykacji pisał: „Iż jeszcze dotąd naszym językiem polskim, tak potrzebnej rzeczy, żaden przede mną nie chciał pokazać światu, odważyłem się ja, abym pod protekcyją WXM Pani mojej
i Dobrodziejki Wielce Miłościwej przy nieudolności mojej, uczyniwszy Compendium ferculorum albo zebranie potraw, polskiemu prezentować światu”.

 

Data wydarzenia: 
19.08.2016
Udostępnij: