Jesteś tutaj

Czy apetyt na mięso mamy w genach?

Kategoria: 
/
Data wydarzenia: 
15.01.2016
,
Godzina rozpoczęcia: 
17.00

Czy apetyt na mięso mamy w genach?

W ramach współpracy ze Stowarzyszeniem "Projekt Pełni Szczęścia" zapraszamy na wykład eksperta w dziedzinie profilaktyki żywieniowej chorób cywilizacyjnych dr inż Agnieszki Bartoszek - Pączkowskiej, która przybliży nam temat, na ile geny determinują nasz apetyt do jedzenia mięsa?

Dawniej na to, by jeść dużo mięsa, mogli sobie pozwolić jedynie bogacze. W XX wieku zaczęto jednak produkować mięso na skalę przemysłową, dzięki czemu stało się ono bardziej dostępne. Dziś większość Europejczyków i Amerykanów stać na to, by jeść je nawet kilka razy dziennie. Ale czy to na pewno dobry pomysł? Bo choć z jednej strony wiadomo, że czerwone mięso dostarcza energii, witamin i składników mineralnych, to z drugiej – eksperci Światowej Fundacji Badań nad Rakiem twierdzą, że im mniej jemy czerwonego mięsa, tym niższe jest ryzyko, że zachorujemy na raka jelita grubego. Obecnie przeciętny Amerykanin nadal zjada rocznie prawie 100 kg mięsa, jednak coraz częściej czerwone mięso zastępuje drobiem. Inaczej jest u nas. Ze statystyk wynika, że mięsa jemy coraz więcej – każdy Polak zjada go w ciągu roku ok. 75 kg, w tym niemal 50 kg tłustej wieprzowiny. Może to też geny decydują o naszym apetycie na mieso? Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na ten temat zapraszamy do wzięcia udziału w dyskusji.

Data wydarzenia: 
15.01.2016
Godzina rozpoczęcia: 
17.00
Udostępnij: