Baba Ali- Najważniejsze przepisy kulinarne w moim domu
Książka ta powstała na bazie przepisów Polaka urodzonego w Turcji, a mieszkającego obecnie w Sopocie. Ponieważ został inżynierem, a gotował z zamiłowania do smaków i sentymentu do kraju, w którym urodził się jako przedstawiciel piątego pokolenia Polaków ze wsi Adampol koło Stambułu, w książce tej do zilustrowania potraw zostały użyte niekonwencjonalne środki plastyczne związane z jego zawodem.
Zadaniem uczestników warsztatów będzie wykonanie ilustracji – rozkładówki książki kucharskiej – do przepisu kulinarnego, którego używa się w ich domu od kilku pokoleń.
Chodzi o to, aby przepis – oprócz informacji, jak go wykonać – miał również graficznie atrakcyjny sposób przedstawienia danej potrawy. Uczestnicy warsztatów będą mieli trochę inne zadanie – tak dobrać środki wyrazu, aby efekt pracy wiązał się w jakiś sposób z historią ich rodziny i istotnymi wątkami z życia autora przepisu.
Tym razem będą to przepisy związane ze świętami Bożego Narodzenia.
Zajęcia zorganizowane przy współpracy z Radą Dzielnicy Wrzeszcz Dolny.