Jesteś tutaj

Żywność oraz jej rola w polskich i japońskich podręcznikach szkolnych

Kategoria: 
/
Data wydarzenia: 
13.03.2019
,
Godzina rozpoczęcia: 
17.00

Żywność oraz jej rola w polskich i japońskich podręcznikach szkolnych

Według wyników wielu badań stan zdrowia tak polskich, jak i japońskich dzieci jest niepokojący. W celu jego poprawy japoński rząd powołał w 2006 roku stowarzyszenie propagujące wśród dzieci zdrowy styl życia. Nacisk kładziony jest zwłaszcza na codzienne spożywanie śniadania. Również polski rząd zdaje się mieć na uwadze kwestie zdrowotne dzieci: w opracowaniu najnowszej podstawy programowej z komentarzami znajduje się informacja o tym, że „zadaniem szkoły jest kształtowanie postaw prozdrowotnych uczniów, […] a ponadto ugruntowanie wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania się […]”. Organizowane są także prozdrowotne kampanie, jak na przykład kampania pod hasłem „Zdrowe Dzieci, Zdrowa Młodzież, Zdrowi Dorośli” z 2016 roku. Wykład ma na celu zaprezentowanie żywności ukazywanej w polskich i japońskich podręcznikach oraz odpowiedź na pytanie, czy materiał ten może mieć pozytywny wpływ na zdrowie dzieci.

Sonia Czaplewska - absolwentka japonistyki na Uniwersytecie Jagiellońskim, stypendystka rządu japońskiego na Uniwersytecie w Osace. Stara się dzielić swą wiedzą, publikując oraz biorąc udział w konferencjach na całym świecie – m.in. na międzynarodowych warsztatach japonistycznych czy na 30th International Congress of Psychology w Kapsztadzie. Jako że, prócz miłości do Japonii, jej drugą wielką pasją jest jedzenie – ukończyła również dietetykę (KWSPZ) oraz Food Studies (Uniwersytet SWPS). Od dziewięciu lat pracuje jako lektorka języka japońskiego. Prowadzi szkołę SUGOI w Gdańsku, gdzie pomaga odkrywać uczniom meandry języka oraz kultury Japonii. Doktorantka na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Gdańskiego, zajmuje się badaniami nad polskimi i japońskimi podręcznikami szkolnymi.

Data wydarzenia: 
13.03.2019
Godzina rozpoczęcia: 
17.00
Udostępnij: